2026. aasta Eesti toidupiirkonna konkurss

2026. aasta Eesti toidupiirkonna konkurss
Toidupiirkonna valimise eesmärk

Alates 2016. aastast on Regionaal- ja Põllumajandusministeerium valinud igal aastal toidupiirkonna. Eesti eri piirkondade toidul on olemas oma lugu, mida oskavad kõige paremini jutustada kohalikud toidutootjad ja toitlustusettevõtted ning ka inimesi huvitab üha rohkem, kust on pärit nende laual olev toit, milline on selle saamise lugu ning kes ja kuidas on selle valmistanud. 

Eestis kasvatatakse kvaliteetset toorainet ning sellest valmistatakse maitsvaid ja omanäolisi toidutooteid ja roogasid. Kui kohalikku toitu oskuslikult siduda ka teiste valdkondade ja piirkonna kultuurisündmustega, aitab see kaasa ettevõtluse arengule. Toidupiirkonna konkursi korraldamise eesmärk on pakkuda toidutootjatele ja -pakkujatele võimalus tutvustada oma kodukanti läbi toidukultuuri ning julgustada ettevõtjate omavahelist koostööd uute (toidu)turismi edendavate toodete ja teenuste väljatöötamiseks.

Eelmised toidupiirkonnad 
  • 2025 – Tartumaa maitsete aasta
  • 2024 – Saaremaa, Muhu ja Ruhnu maitsete aasta
  • 2023 – Mulgimaa maitsete aasta
  • 2022 – Järvamaa maitsete aasta
  • 2021 – Põhja-Eesti maitsete aasta
  • 2020 – Haapsalu ja Läänemaa maitsete aasta
  • 2019 – Vana-Võromaa maitsete aasta
  • 2018 – Pärnumaa maitsete aasta
  • 2017 – Peipsimaa maitsete aasta
  • 2016 – Hiiumaa maitsete aasta

 

Ootame ettepanekuid 2026. aasta Eesti toidupiirkonna konkursile

Kes saab ettepaneku esitada?

Ettepaneku toidupiirkonna konkursile saab esitada organisatsioon, kes on valmis võtma 2026. aasta Eesti toidupiirkonna koordineerija rolli. Ettepaneku võivad koostada koostöös ka mitu organisatsiooni, kes on nõus toidupiirkonna eestvedamisse panustama ning kes on seadnud üheks eesmärgiks kohaliku toidu ning toidukultuuri edendamise ja tutvustamise. 

Millist haldusüksust loetakse üheks piirkonnaks?

Eesti toidupiirkond ei pea piirnema maakonna või valdade piiridega. Taotlust esitav organisatsioon määratleb ise, millised on toidupiirkonna piirid ning põhjendab, miks piirkonda just sel viisil peaks määratlema (olgu selleks siis kultuurilised, ajaloolised või muud põhjused).

Mida annab toidupiirkonna tiitel piirkonnale?

Toidupiirkonna tiitel annab võimaluse oma piirkonda läbi toidu ja kohaliku toidukultuuri 2026. aasta jooksul* aktiivsemalt tutvustada, leida uusi koostöökohti kohalike ettevõtjate ning organisatsioonide vahel ja töötada välja uusi üritusi, tooteid ning teenuseid.

Mis iseloomustab 2026. aasta Eesti toidupiirkonda?

2026. aasta Eesti toidupiirkonda iseloomustavad järgmised omadused:

  • tahe tutvustada oma piirkonda kohaliku toidu kaudu ning tuua esile just selle piirkonna parimad ja põnevaimad maitsed ning sündmused;
  • oskus veenvalt oma toidu lugu rääkida;
  • hea koostöö kohalike toidutootjate ja toidupakkujate vahel;
  • sündmuste ja tegevuste kava ehk maitsete aasta programm, mis ühendab toitu teiste piirkonnas toimuvate üritustega ning sisaldab ka spetsiaalselt toidupiirkonna aastaks kavandatud sündmusi.

 

Mida võetakse arvesse toidupiirkonna konkursile laekunud ettepanekute hindamisel?
  • Ettepanku esitanud organisatsiooni varasemat kogemust erinevaid osapooli kaasanud projektide eluviimisel, sh kaasatud meeskonnaliikmete rollijaotuse läbimõeldust ja eri valdkondade ekspertide kaasamist – näiteks turunduse või avalike suhete spetsialistid, ettevõtjate esindajad (tootjad, turism, toitlustus jne).
  • Toidupiirkonna sündmuste esialgse programmi terviklikkust ja läbimõeldust ning toidupiirkonna kontseptsiooni. Ootame vastuseid küsimustele: Mille poolest eristub teie piirkond teistest piirkondadest? Kas üritusi on planeeritud nii kohalikule kogukonnale (sh näiteks lastele) kui ka laiemale avalikkusele (sh välisturistidele)? Kas lisaks tavapäraselt piirkonnas toimuvatele üritustele on programmis ka spetsiaalselt toidupiirkonna aastaks loodud üritusi?
  • Turundusplaani märksõnu ehk seda, milliseid sõnumeid ja kanaleid on plaanitud teabe levitamiseks kasutada.
  • Läbimõeldud rahastusplaani. Ettepanekusse tuleb märkida, kuidas on plaanitud toidupiirkonna projekti rahastada (erasektori abi, riiklikud toetused, muu).

Konkursile laekunud ettepanekud vaatab läbi ning toidupiirkonna nimetab toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon. Ettepanekute hindamiskriteeriumid on kinnitatud regionaal- ja põllumajandusministri 10. septembri 2025. a käskkirja nr 137 lisas.

Tähtaeg ja täpsem teave

◾ Toidupiirkonna konkursil osalemiseks täitke ettepaneku vorm.

◾ Täidetud ja allkirjastatud ettepaneku edastamise tähtaeg on 17. oktoober 2025. a.

◾ Digitaalselt allkirjastatud ettepaneku palume saata aadressile eestitoit@agri.ee.

◾ * Toidupiirkonna tiitel antakse perioodiks 1. jaanuar 2026 – 31. detsember 2026. Toidupiirkond nimetatakse regionaal- ja põllumajandusministri käskkirja alusel ning hankeleping projekti elluviimiseks sõlmitakse eeldatavalt 2025. a lõpus. Hankelepingu eeldatav maht on 30 000 eurot (lisandub käibemaks). Hankelepingu osaks on toidupiirkonna avaürituse korraldamine, vähemalt ühe pressireisi korraldamine, maitsete aasta programmi koordineerimine, turundus- ja kommunikatsioonitegevuste elluviimine, projektijuhtimine (meeskonnaliikmetena projektijuht ning turundus-kommunikatsiooniekspert) jm piirkonna esitatud ettepanekust tulenevad tegevused, mis lepitakse kokku hankelepingu sõlmimisel. Regionaal- ja Põllumajandusministeerium jätab endale õiguse hanget mitte korraldada, kui haldusülesanne, milleks või mille täitmise toetamiseks hange planeeriti, õigusliku või faktilise asjaolu tõttu ära langeb.

◾ Tiitli pidulik üleandmine toimub eeldatavalt 2026. aasta jaanuaris.

Lisainfo: Mariann Roos (tel 5183 079, mariann.roos@agri.ee).